The Foundation of Alberto - hits
Hjem Om meg Kontakt

1

Hei dere. Nå har jeg endelig tatt meg tid til å fokusere litt på foto. 
Jeg har fått forespørsel om å vise hvordan innstilinger jeg bruker når jeg tar bilder. Og det kan jeg vel selvfølgelig gjøre.  

 

Må bare først si at jeg er jo slettes ingen proff fotograf, men jeg elsker å drive med fotografering på fritiden. Og dette er da innstillingene jeg bruker.

Hvis jeg forklarer feil, så er det fordi jeg ikke har tatt noe opplæring i dette, men har funnet det ut selv.  

Here we goDette er de ferdige innstillingene, men jeg skal forklare litt om hva hver av dem er. 
♦Det første jeg vil anbefale dere å gjøre er å ta bilder i RAW-format hvis du har programmer som Adobe Lightroom eller Adobe Photoshop, men ellers bør du ta bildene i JPEG format. Dette er fordi man må ha spesielle programmer for å åpne en RAW-fil. For de som selv ønsker å ha kontroll over bildenes egenskaper og kvalitet, er raw-filer velegnet for manuell justering av fargene.Så justerer man ISOen. Jeg liker å ha den veldig lav, siden ved høy ISO kan det komme støy og "bråk" på bildene dine. Så jeg velger heller å redigere lysstyrken på bildene mine etter at bildet er tatt. Lavere ISO=bedre kvalitet, høyere ISO=muligheten til å ta bilder i svak belysning. Hvis jeg tar bilder ute, så setter jeg ISO helt ned på 100. Men hvis jeg må ta bilder inne så har jeg den på 500. Så stiller jeg inn noe som heter "Picture Controll", den setter jeg på "Portrett" hvis det er portrett bilder jeg skal ta. Det blir et spesielt lys når jeg bruker denne innstillingen. 

Når jeg velger matrisemåling, så måler kameraet lyset i mange punkt og regner ut en gjennomsnittsverdi. Dette er fint hvis man vil ha "klar" farge i hele bildet. 

Hvis du skal ha bildene dine videre ut på nettet i et relativt stort format, så er du nødt til å ha stor bildestørrelse. Selv om det tar mer plass. 

Lukkertiden er noe jeg liker å eksperimentere med. Men jeg liker absolutt best å ha den på 1/4000, siden da får jeg bildene i absolutt best kvalitet. Men når jeg er inne og det ikke er så mye lys, så er det vanskelig å bruke en så høy lukkertid. Da må jeg kanskje helt ned til 1/100. 

Lukkeren bestemmer hvor lenge lyset skal påvirke bildesensoren. Den fungerer som et gardin som åpnes i et veldig kort tidsrom, for eksempel 1/60 dels sekund. Lukkertiden angis som brøk, derfor er det høyeste tallet den korteste tida.

1000: Fryser hurtige bevegelser

500: Brukes ved lange teleobjektiv som er vanskelige å holde i ro

250: Hvis du har problemer med å holde kamera stødig

125: God allround-innstilling ved vanlig dagslys

60: Ved svakere lys

30: Grensen for fotografering på frihånd

15: Krever stativ

Blenderen (F2,5) er en justerbar åpning i objektivet som regulerer lysmengden som slipper til på bildesensoren. Lavt tall gir størst mengede lys. For hvert steg oppover halveres lysmengden.

God dybdeskarphet får du med liten blenderåpning, for eksempel F8,0. Dette passer til f.eks. landskap. Men liten blenderåpning krever mye lys slik at ikke åpningstiden blir for lang. Portrettbilder bruker ofte liten dybdeskarphet (uklar bakgrunn), og blenderen velges stor, F2,8.

 


Auto: Kameraet velger riktige innstillinger automatisk.

 

M: Manual (Manuell) du velger både lukkertid og blenderåpning. Brukes ved f.eks. studiofotografering. 

 

A: Aperture value, velg blenderverdi. Stor betydning for dybdeskarpheten. Brukes mest ved portrett. Stor blender gir uskarp bakgrunn f2,8, liten blender f16 gir skarp bakgrunn.

 

S: Shutter. Du velger lukkertid, kamera velger blender. Brukes til sport og bevegelse.

 

P:  Omtrent det samme som Auto, men du kan endre innstillinger som for eksempel ISO. Blitzen vil ikke utløses automatisk.

 

Jeg liker best å bruke M eller A, siden jeg for det meste holder på med portretter. Håper du ble litt klokere på hvordan jeg tar bilder, og kanskje du fikk noen nye idéer. 

Ha en fin dag videre. 


  • 1

    Hei dere, nå begynner det å bli en stund siden sist. Har hatt så utrolig mye å gjøre disse ukene. Men nå har jeg endelig litt tid til å blogge. 

    I forrige uke var jeg så heldig at jeg ble oppringt av Lime som ville ha meg med på en photoshoot, der vi skulle modellere for forskjellige antrekk til nyttårsaften. Det er så gøy å få være med på slike ting. 

    Var med på noe lignende ifjor også, men denne gangen fikk vi fikset håret og fotograferingen var i et profesjonelt studio. Det var litt slitsomt da, så jeg tror ikke modell yrket er noe for meg.      Kommer et innlegg senere om hvordan jeg tar portrettfoto!